WSUS Windows Server Update Services uvod

Sa svakim novim operativnim sistemom instlacija i održavanje računara postaje sve lakša. Softver i hardver su sve pouzdaniji a dosta operacija je automatizovano. Međutim jedna oblast zahteva stalno održavanje i to je nadogradnja softvera. Kao što nam je poznato Microsoft je windows update uveo sa Windows-om 98(koji nije podržan sa WSUS-o). Od tada se dosta stvari promenilo pa samim tim i ukupan broj personalnih računara. To može biti dosta bitno jer MS svoje sigurnosne zakrpe objavljuje obično u jednom danu koji je poznat kao Patch Tuesday(obično je to drugi utorak svakog meseca). U velikim sistemima to može dovesti do zagušenja internet linka pa je i to jedan od razloga za uvođenje WSUS-a.

Bitnija stvar od smanjenog protoka podataka ka internetu je pravovremeno i dosta olakšano instaliranje poslednjih nadogradnji(naravno posle testiranja) koje mogu sprečiti curenje podataka iz lokalne mreže, produženog vremena pada sistema, a samim tim i ogromne finansijske troškove.

Mnogi će ovde reći da je verovatno da vam se ništa neće desiti ni ako ne istalirate poslednje zakrpe i da sa ovim servisom ne dobijamo nove funkcionalnosti, a povećavamo troškove?! U većini slučajeva slabosti se mogu iskoristiti samo ako se prođe više nivoa zaštite, ali pravo je pitanje da li ste spremni na rizik? Jednostavno objašnjeno WSUS(aktuelna verzija u trenutku pisanja članka je WSUS 3.0 SP2) je privatna verzija Microsoft update servisa i može se distribuirati na više servera, a sve u skladu sa potrebama firme(neka preporuka je da na svaku regionalnu ispostavu koja ima preko deset računara ide jedan WSUS server).

One thought on “WSUS Windows Server Update Services uvod”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *